Rör till naturgas monteras i Skåne

Eskilstuna tveksam till naturgasledning

Eskilstuna kommun är kritisk till den planerade naturgasledningen, som energibolaget Eon, gamla Sydkraft, planerar att dra från södra Sverige genom Sörmland och upp mot Bergslagen. I sitt remissvar på bolagets planer säger kommunen att en naturgasledning genom Eskilstuna kommun skulle påverka miljön och den framtida samhällsplaneringen negativt och låsa fast kommunen i ett beroende av utländsk fossil energi. Därför är kommunen mycket tveksam till hela projektet.

Däremot har kommunens samhällsbyggnadsförvaltning utrett vilken alternativ dragning av naturgasledningen som påverkar kommunens intressen minst och det är en dragning av en ledning på var sin sida av Hjälmaresund och Alberga – i kommunens handlingar benämnt som alternativ 11.

Enligt det alternativet går naturgasledningarna ihop igen för att dras vidare mot Kungsörs kommun på väster sida om Köpingsåsen.

Enligt kommunen finns det däremot flera intressekonflikter, bland annat är Hjälmaresund ett viktigt område för fisken. Längs norra stranden och på öarna ute i sjön finns viktiga biologiska värden i lövrika skogar. I området finns fornlämningar och artrika naturbetesmarker.

Alternativ 12 innebär en dragning in i kommunen söderifrån väster om Näshultasjön, förbi Näshulta, Hedlandet och över Hyndevadsström och förbi Lista in i Kungsör.

Alternativ 13 innebär en dragning in i kommunen i skogsområdena öster om Hälleforsnäsvägen, förbi söder om Hållsta och genom Närsjöfjärden. Enligt bolaget skulle det alternativet delas upp i en västlig och en nordlig dragning. Den västra sträckningen går mot Lista. Den nordliga sträckningen ska dras norrut på västsidan om Borsökna och Hällbybrunn och vidare ner mot Mälaren och Österby.

Enligt samhällsbyggnadsförvaltningen är alternativ 13 helt uteslutet innan utredningen om en ny järnväg för godstrafik är klar. Men även om det inte skulle bli en ny järnväg tycker kommunen att dragningen ändå är olämplig.

Alternativ 14 innebär en naturgasledning som främst är avsedd för att försörja Eskilstuna och Kungsörs kommun med naturgas. Den sträcker sig från Hällby och rakt västerut till kommungränsen.

I stora drag menar kommunen att det finns olika intressen som skulle påverkas om Eon gör verklighet av sina planer på en naturgasledning, framförallt natur- och kulturhistoriska intressen.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".