"Inget formellt fel i Peab-avtalet"

Eskilstuna kommun gjorde inget formellt fel när den ingick ett omfattande avtal med byggföretaget Peab för två år sedan. Det framgår av ett yttrande från kommunen till nämnden för offentlig upphandling.
Förslaget till yttrande klubbades igenom av socialdemokraterna och vänsterpartiet vid ett extra kommunsstyrelsemöte på onsdagen. De andra partierna, som har ifrågasatt avtalet, deltog inte i beslutet. Kommunen anser sig inte har brutit mot vare sig konkurrensreglerna eller lagen om offentlig upphandling. - Vi har bedömt att det här avtalet är hyresavtal, som är undantaget från lagen om offentlig upphandling. Det är inte så att vi beställt en entrepenad. Exploateringsavtal och fastighetsförsäljningar har också ifrågasatts. Men exploateringsavtalet har träffats enligt den modell som man brukar använda och som har används i kommunerna sedan 1947. Fastigheterna har sålts efter en värdering av en oberoende fastighetsvärderare, säger kommunens jurist, Hélène Westdahl. Lagen luddig Ramavtalet om försäljning av mark och byggande av tre idrottsanläggningar har ifrågasatts och anmälts till EG-kommissionen. Anmälaren hävdar att kommunen brutit mot upphandlingsreglerna när den inte lät andra byggföretag lämna anbud på miljonprojektet. Kommunens jurist, Hélène Westdahl, säger att ramavtalet var ett hyresavtal och att det därför inte behövdes någon offentlig upphandling. Men juridiken är luddig på området, säger Westdahl: - Det kan ju visa sig sedan att vi har gjort fel. Staten har också haft svårt att tolka lagarna. Vi har ständigt problem med att tolka lagen. Det är svårt att omsätta Eu-direktiv till svensk lag. Det kommer formellt bli staten som svarar EG-kommissionen när det gäller kommunens förvaltning av Peab-avtalet. Skulle det visa sig att kommunen tolkat och tillämpat lagen på ett felaktigt sätt kommer kommunen självfallet att anpassa sin framtida tillämning efter detta, skriver kommunens jurist Hélène Westdahl i yttrandet till nämnden för offentlig upphandling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".