Allt fler underkända elever

I Sörmland slutar fler elever än förra året grundskolan utan godkänt betyg i matte engelska och svenska, som krävs för att kunna söka gymnasiets nationella program. Det visar en rundringning som SR Sörmland gjort.
Jämfört med förra årets niondeklassare har alltså fler underkänt i ett eller flera av de ämnen som ger behörighet till gymnasiets nationella program. I Vingåkers kommun hade 15 % icke godkänt i något av basämnena mot 7 procent förra året och i Oxelösunds kommun har nu 15 % underkända elever mot förra årets 8%. Fler elever är förra året blev också underkända i Strängnäs. Flest underkända elever har fortfarande Eskilstuna med 17 % och de är samma nivå som förra året. I Trosa, Flen och Gnesta har man ungefär 7 % icke godkända. Den kommun i Sörmland som har klart bättre resultat i år än 2001 är Nyköping som gått ner från 15 % till 11% underkända niondeklassare. Elever som inte klarar godkänt betyg i svenska engelska och matte när de slutar grundskolan är hänvisade till det individuella programmet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".