Svårt att få feriepraktikplats i sommar

Det kommer att bli tufft för de ungdomar som vill ha feriepraktikplatser i sommar, alltså praktik med handledare. Bara ett fåtal kommuner erbjuder fler platser än förra året, trots att årskullarna är större i år och de ungdomar Radio Sörmland talat med menar att det var svårt att få jobb redan förra sommaren.

Martin Berg från Vingåker berättar att de flesta av hans kompisar vill jobba, men att det inte är alla som får det. Jobben är populära och förra året var det många som sökte jobben berättar han.

Feriepraktik är jobb i kommunens regi som erbjuds till gymnasieungdomar. Det kan handla om äldrevård, jobb i förskolan eller inom parkförvaltningen. Men de senaste åren har antalet jobb minskat, och det är få kommuner som erbjuder fler platser i år. Snarare blir det som i Vingåker, färre platser, trots att det är fler ungdomar som är behöriga att söka i år.

Reporter Annika Berge
annika.berge@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".