Åklagaren kräver fyra år för människohandel

På måndagen avslutades den tre månader långa rättegången om människohandel vid Katrineholms tingsrätt. Åklagaren kräver minst fyra års fängelse för den huvudåtalade mannen för människohandel för sexuella ändamål, människosmuggling, våldtäkt, olaga hot och brott mot utlänningslagen.

Mannen är sedan tidigare dömd för grovt koppleri till två år och fyra månaders fängelse.

Nu vill åklagaren att han ska dömas till minst fyra års fängelse för människohandel för sexuella ändamål, människosmuggling, våldtäkt, olaga hot och brott mot utlänningslagen.

Enligt Åklagaren ska han ha medverkat till att sex kvinnor som på olika sätt kommit till Sverige tvingats till prostitution. Mannen erkänner koppleri i ett fall, när det gäller en av kvinnorna, förnekar resten. Hans advokat säger att åklagaren har brister i bevisningen.

Den andra huvudåtalade, en kvinna, ska enligt åklagaren ha lockat hit kvinnorna från Östeuropa, och haft dom hemma hos sig. Hon har enligt åklagaren haft en aktiv roll när det gäller människohandel för sexuella ändamål.

Det finns ingen förmildrande omständighet, menar åklagaren som anser att hon bör dömas till 3,5 till 4 års fängelse.

Själv förnekar hon brott och hennes advokat säger också att åklagaren har brist på bevis. Dom meddelas i Katrineholms tingsrätt den 12 april.

Karina Frölund
karina.frolund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".