Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD fällde kommissarien

Uppdaterat 2006-03-28 kl. 10.28
Högsta domstolen fällde på tisdagen den 36-årige kriminalkommissarie vid länskriminalpolisen i Stockholm, som anklagades för grova vapenbrott. Högsta domstolen dömde  kriminalkommissarien för ett fall av vapenbrott och tjänstefel i ett annat fall, till villkorlig dom.

Kriminalkommissarien var åtalad för att ha hanterat livsfarliga vapen och sprängämnen utan att ha rätt till det. Han samarbetade med en informatör från Eskilstuna och härvan nystades upp av polisen i Sörmland.

Tingsrätten i Eskilstuna dömde kriminalkommissarien till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, men han friades helt av hovrätten.

Men Riksåklagaren ville att Högsta domstolen skulle pröva vapendelen av målet för att få svar på vilka möjligheter polisen har att hantera vapen utöver det som sägs i vapenlagen och rättegångsbalken. Högsta domstolen har utrett om polismannen i sin tjänst hade tillstånd att ha vapnen, som han tagit i beslag vid olika operationer i kriminella kretsar.

Kommissarien döms på två av fem åtalspunkter. I ett fall döms han för vapenbrott. Det gäller en skjutövning tillsammans med några personer han träffat på en privat middag.

Kommissarien hade tagit med sig ett antal vapen för att tillsammans med några personer genomföra skjutövningar och, som han själv menar, försöka rekrytera nya informatörer, men det menar HD är för långsökt och att skjutövningen var privat och inte inom tjänsten.

I det andra fallet döms kommissarien för tjänstefel. Det gäller beslaget och innehavet av ett israeliskt automatvapen som informatören från Eskilstuna ”lurade av” en kriminell liga i Eskilstuna och som kommissarien förvarade i sitt säkerhetsskåp, men eftersom ligan ville ha tillbaka vapnet så lämnade kommissarien vapnet vidare till ligan för att skydda informatören och inte avslöja hans identitet.

Att kommissarien lämnade vapnet till en informatör som inte hade rätt att ha det saknar rättsligt stöd, vilket kommissarien borde ha insett, menar HD. Men kommissarien menar att han hade tillstånd från sina överordnade chefer att göra så.

Som grundläggande invändning mot åtalet har kommissarien menat att han arbetat i enlighet med vedertagna metoder och att i den mån arbetsmetoderna är att bedöma som otillåtna så bör ansvaret läggas på personer i polisledningen som stått bakom metoderna och inte på en enskild polisman. Han menar att den som utfört en order inte kan ha begått tjänstefel. Därmed har han inte missbrukat sin ställning som polis, menar han.

HD menar å sin sida att han inte har haft ett sådant lydnadsförhållande som kan frita honom från ansvar utan att hans verksamhet och hantering skett under stor frihet och mycket på hans eget initiativ.

Kommissarien har i alla domstolar hävdat att han genom informatörer försökt få bort illegala vapen från gatan för att avslöja kriminella och att hans chefer gett honom klartecken.

Högsta domstolen väljer att döma kommissarien till villkorlig dom, utan böter. Olaglig hantering av skjutvapen ska normalt ge fängelse, menar HD, men skriver i sin dom att det inte finns någon risk att han fortsätter med brott och tar också hänsyn till att han tidigare under lång tid varit anhållen och häktad. HD var inte enig i sitt beslut.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".