Kartlagd politiker kritiserar rättsväsendet

Socialdemokraten och fritidspolitikern Peder Carlström från Eskilstuna är mycket kritisk till det svenska rättsväsendet. Han är en av över 1000 personer som har registrerats olaglig av nynazister, men anser att han fått dålig information av rättsväsendet.
- Den är mycket knapphändig och mest formell och man vet inte vad som är ett skäligt anspråk och hur processen fungerar. I höst hålls en rättegång mot två unga män som fört det olagliga registret över antirasister och invandrare. Flera hundra av de registrerade har begärt skadestånd, och domstolen kommer att ta ställning till två personers krav som pilotfall. Peder Carlström säger att han inte är juridiskt kunnig och att det varit svårt för honom att bedöma vad som var rimligt att begära i skadestånd. Från åklagarämbetet har han heller inte fått någon hjälp. Han tror att det är därför som bara några hundra av de från början fler än 1000 registrerade till slut begärt ett skadestånd för att de registrerats olagligen av nynazisterna. Olika bud Peder Carlström kritiserar också att de registrerade antirasisterna fått så olika bud under processens gång. - Framförallt har det pendlat från att överåklagaren skulle föra talan för oss alla till att den enskilde skulle driva skadeståndskravet själv. Idagsläget har man ändrat förutsättningarna ännu en gång. Eftersom två pilotfall ska bli prejudikat (vägledande red.anm.) så krävs att alla deltar i rättegången och det kan kännas obehagligt för många människor. Jag är besviken på rättsväsendet och tycker att överåklagare Christer van der Kwast borde ha tagit sig en funderare innan han satte igång processen. Det känns lite amatörmässigt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".