Byggplaner upprör rörelsehindrade

Kommunens planer på att bygga bostäder i skogen i området Odlaren i Eskilstuna oroar personalen på skolan för rörelsehindrade och förståndshandikappade barn som ligger i området. Genom skogen som börjar alldeles bakom skolan går en handikappanpassad slinga som gör att skolans elever kan komma ut i naturen i rullstol. En möjlighet som kan vara hotad om skogen förvandlas till ett bostadsområde.

Eleverna på träningsskolan har svårt att röra sig längre sträckor men avståndet in till olika aktiviteter i centrum kompenseras av närheten till naturen. Försvinner den möjligheten att vistas i naturen blir de rörelsehindrade isolerade menar man på skolan.

Birgitta Johansson, som är planarkitekt på Eskilstuna kommun, påpekar att det fortfarande bara är ett förslag att bygga 750 lägenheter i området och om förslaget blir verklighet så återstår att bestämma hur och var husen ska byggas. Dessutom ska man nu titta på om slingan kan bevaras om husen byggs, men det skulle i så fall kunna bli så att man får röra sig bland de planerade husen och inte i orörd natur som nu. Det säger Birgitta Johansson.

En namninsamling har nu startat i protest mot att bygga i strövområdena i Odlaren. Nästan 200 personer från skolor, äldreboenden och korttidsboenden i området har skrivit på, det säger initiativtagaren Elisabeth Rodby Bousquet som arbetar som sjukgymnast vid barnrehabiliteringen i Eskilstuna.

Reporter Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".