Snabbt nej kan bli ja för asylsökande

Om en asylsökande får uppehållstillstånd i Sverige eller inte kan avgöras av om Migrationsverket fattar beslut på torsdagen eller fredagen. Torsdagen var sista dagen som asylsökande kunde ansöka om uppehållstillstånd enligt den tillfälliga och mer generösa utlänningslag som gällt sedan mitten av november förra året. För att kunna göra det var den asylsökande tvungen att först ha fått ett avslagsbeslut, enligt den vanliga lagen. Den som får det beslutet på fredagen missar chansen.

En asylsökande som söker asyl i Sverige vill förstås få sin ansökan beviljad. Men på senare tid har ett snabbt avslag varit nästan lika bra åtminstone för vissa grupper av asylsökande.

För ett avslag har varit biljetten till att få sin sak prövad enligt den tillfälliga mer generösa utlänningslag som gällt vid sidan av den vanliga lagen.  

Till exempel Somalier, Afghaner och Irakier har i många fall haft större möjligheter att få uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lagen.

Men vissa har missat den chansen eftersom Migrationsverket inte hunnit fatta beslut i deras ärenden.

Migrationsverket har inte gjort några särskilda försöka att skynda på handläggningen enligt den vanliga lagen för de grupper som kunde förväntas ha bra chanser att få stanna enligt den tillfälliga lagen.

– Någon sådan prioritering har inte gjorts för att det skulle vara en omöjlig uppgift eftersom vi har en mängd andra prioriteringar att göra, säger Fredrik Beijer, biträdande verksamhetschef på Migrationsverket. 

Men enligt Fredrik Beijer så finns det tankar om att ändra tillämpningen så att Somalier, Afghaner och Irakier som i fortsättningen får sin sak prövad enligt den vanliga utlänningslagen får samma behandling som dem som fick chansen enligt den tillfälliga lagen.

- Vi är medvetna om det och tittar på det nu om vi ska göra en annan tolkning eller inte.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".