Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Nytt boende för hemlösa kvinnor

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 06.01

På måndagen öppnar ett nytt boende i Eskilstuna där tio kvinnor, som tidigare saknat bostad, ska kunna bo. Kvinnobo heter det och tanken är att det ska fungera som ett mellanting mellan ett eget boende och ren vård.

– Det är jättehärliga människor och det finns en stor ambition hos många av dem. Det handlar om att göra hembesök, se till hur de har det, hjälpa till vid inköp och stötta dem för att de ska kunna sköta sitt hem, säger Anneli Mansikkamäki, som arbetar som boendestödjare och ska hjälpa kvinnorna mot ett eget boende.

Kvinnobo är bara en av flera åtgärder som Eskilstuna kommun sätter in för att hjälpa människor bort från hemlösheten. Eskilstuna hade, enligt den senaste mätning som Socialstyrelsen har gjort, över 300 hemlösa.

Men hemlösheten handlar inte bara om att sakna bostad. Ulla Trygg är en av de som arbetar med att lösa frågan om de hemlösa i Eskilstuna kommun. Hon berättar att alla de som flyttar in har olika bakgrund och olika sorters problem med sig. 

– Det kan se ganska olika ut för det är ju tio olika individer, men gemensamt är att man kan ha haft en socialmedicinsk problematik.

Med socialmedicinsk problematik menas exempelvis att en person har haft problem med droger. Eskilstuna kommun gör nu, vad Ulla Trygg kallar, en ”storsatsning” när det gäller de hemlösa.

Samtidigt som man öppnar Kvinnobo har Eskilstuna kommun också dubblerat antalet lägenheter för män som är hemlösa i området Vilsta och totalt har nu kommunen över 200 bostäder för personer som av olika anledningar inte klarar av att själv lösa sin boendefråga. Drygt 120 av dem har någon form av sociala eller medicinska problem.

Egentligen var det tänkt att Kvinnobo, som nu öppnar i ett bostadsområde i Råbergstorp, skulle ha legat i i ett annat område, Stenby.

Men grannar och fastighetsägare protesterade och överklagade kommunens bygglov och det ärendet ligger i Länsrätten i väntan på ett avgörande.

Även om Kvinnobo tvingas öppna på en annan plats är planen fortfarande att man tänker öppna boende i Stenby. 

– Vi har fortfarande det behovet. Det är det bästa för Kvinnobo, men det kommer att behövas både och, säger Ulla Trygg.

Magnus Johansson
magnus.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".