Statsministerns nya hus

Göran Persson anmäld till åklagare

Åklagare ska utreda om statsminister Göran Persson och Anitra Steen har gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott i samband med bygget av parets nya hus vid Torp intill sjön Båven i Flen. Arbetsmiljöverket har anmält Göran Persson och Anitra Steen till åklagarmyndigheten i Eskilstuna.

Enligt Arbetsmiljöverket har Göran Persson och Anitra Steen inte upprättat en arbetsmiljöplan trots att de i egenskap av byggherrar varit skyldig att göra det.

Vid en inspektion av bygget i mitten av mars konstaterade verket också att bygget är så stort och av sådan omfattning att byggherrarna också borde ha gjort en förhandsanmälan om bygget - bland annat för att byggnadsarbetarnas säkerhet ska kunna garanteras.

Arbetsmiljöverket anser att också statsministerns bror som utför bygget och ses som samordningsansvarig brutit mot verkets regler. Han anmäls också till åklagare.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".