Fördubbling av skolbränderna i länet

Antalet skolbränder i Sörmland har mer än fördubblats den senaste fyraårsperioden jämfört med de fyra föregående åren. Det visar statistik som Sveriges Radios ekoredaktion tagit fram. Kostnaderna för kommunerna är höga och för lärare och elever innebär det extra arbete och stora påfrestningar.

Pingsthelgen 2004 förstördes merparten av Svalsta skola utanför Nyköping, något som sedan dess inneburit provisoriska paviljonger. Ingrid Åkerberg som är rektor på skolan berättar att det funnits en oro bland barn och personal på skolan eftersom det inte är klart vem som tände på.

Skadorna på de skolor som drabbas av bränder kan vara allt från en rökskadad toalett till en totalförstörd skola - och enligt Räddningsverket upptäcktes i fjol över 200 anlagda skolbränder. Det innebär även att antalet fortsätter att öka - och sedan 1997 är uppgången drygt 50 procent.

Det finns idag ingen sammanställning över vad de anlagda skolbränderna årligen kostar - men en grov uppskattning från Svenska Brandskyddsföreningen ger en summa på runt 300 miljoner per år. För Nyköpings kommun blir priset för en ny skola i Svalsta över 60 miljoner. Mycket av både lärares och elevers arbetsmaterial förstördes vid branden i Svalsta.

Efter två år i provisoriska lokaler har nu Nyköpings kommun fattat beslut om en ny skola. Byggstart är planerad till sommaren och om ett år ska skolan stå klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".