LRF motståndare till naturgasledning

Lantbrukarnas riksorganisation, LRF i Sörmland, säger nej till en naturgasledning genom länet. LRF anser att naturgasen hotar sysselsättningen inom lantbruket, där man satsar på biobränsle, som ved, flis, pellets, energiskog. Och biobränsle är mer miljövänligt menar LRF.

Energibolaget Eon, tidigare Sydkraft, planerar att dra en naturgasledning genom länet för att förse industrin i Mellansverige med naturgas.

LRF menar att naturgas innebär mer koldioxidutsläpp än biobränsle och anser också att den ekonomiska ersättning som markägare har erbjudits om Eon gräver ner en ledning är för liten.

LRF påpekar också vikten av att Eon, om man bygger en naturgasledning, gör det med en hög säkerhetsklassning så att bostadsbyggande inte hindras.

- Tar de den billigaste varianten med den lägsta säkerhetsklassningen då får man bara ha ett fåtal, upp till tio bostäder inom en kvadratkilometer ungefär, säger Bo Rundqvist, LRF:s ordförande i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".