Skavsta kan slippa miljöbrottsutredning

Nu är det helt klarlagt att Skavsta flygplats utanför Nyköping kraftigt överskridit sina tillstånd för 2005. Men genom ett beslut i länsstyrelsen kan flygplatsen eventuellt räddas från att hamna hos åklagare för brottsutredning. Anledningen är att Länsstyrelsen i efterhand godkänt överskridanden av villkor.

Förra året flög 1 740 000 passagerare via Skavsta flygplats, det säger Skavsta i den miljörapport som i dagarna lämnades in till länsstyrelsen. Men under 2005 hade bolaget bara tillstånd att transportera 1,5 miljoner passagerare.

Det innebär ett så stort överskridande att länsstyrelsen måste överväga att lämna ärendet till åklagare för bedömning om eventuellt åtal ska väckas.

Men i slutet av januari i år, när det redan var uppenbart att Skavsta hade överskridit sitt tillstånd, beslutade länsstyrelsen i efterhand att godkänna att 1,7 miljoner passagerare transporterades år 2005.

Det innebär att Skavsta bara gör ett smärre överskridande av miljövillkoren, och knappast något som lämnas vidare till åklagare.

Men länsstyrelsens enhetschef Anders Jansson sa i en kommentar när länsstyrelsen tidigare i efterskott ändrade i villkoren att om Skavsta överskrider sina villkor så ska det jämföras med de ursprungliga villkoren som gällde för 2005, vilket alltså innebär att överskridandet är kraftigt. Idag vill Anders Jansson inte ge några kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".