Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det går utför för länets jämställdhet

Det går utför med jämställdheten i Sörmland. Det visar den sammanställning som länsstyrelsen gjort av statistiska centralbyrån SCB:s jämställdhetsanalyser. Sörmland har backat två steg sedan föregående mätning och ligger nu på sjätte plats jämfört med de andra kommunerna i landet.

SCB har gjort en sammanvägning av 13 olika variabler, och jämfört landets 290 kommuner. Det man tittat på är bland annat andelen kvinnor i politiken, andelen kvinnliga egenföretagare, och jämfört medelinkomst och förvärvsarbetande mellan könen. Det visar sig då att Sörmland backat två steg sedan föregående mätning och ligger nu på sjätte plats.

Det beror på låg andel förvärvsarbetande bland kvinnor och högt kvinnligt ohälsotal, totalt sett näst sämst i landet här. Det går igen med försämrad jämställdhet i sex av Sörmlands nio kommuner.

Mest backar Katrineholm med 55 placeringar, med könsuppdelad arbetsmarknad, låg förvärvsfrekvens och högt kvinnligt ohälsotal och som grädde på moset en låg andel kvinnor i kommunfullmäktige.

Katrineholm har nu rasat ned i den sämsta tredjedelen på rankinglistan. Bara Vingåker ligger sämre till som halkat ned till plats 224 av 290 möjliga.

Till de sörmländska glädjeämnena hör Eskilstuna som går svagt uppåt, Flen som ökar mest, och Trosa som ligger bäst till på hedrande 19 plats totalt.

Bland förlorarna finns också Oxelösund som närmar sig listans sämsta tredjedel, och Strängnäs, Gnesta och Nyköping, men som trots att de kommunerna backar är de kvar på listans övre skikt.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".