Hörselhjälp klassas inte som hjälpmedel

De hörselskadade i Sörmland får inte den hjälp de behöver från Landstinget. Det anser hörselskadade Bror Lundström i Eskilstuna. Han har Meniers sjukdom, men Landstinget godkänner inte tryckpumpsgeneratorn Minett som hjälpmedel -trots att det hjälper bror Lundström.
I snart 20 år har Bror Lundström haft Meniers sjukdom och lidit av svår yrsel, illamående och grav hörselnedsättning. Men för lite mer än ett år sen började han använda tryckpumpsgeneratorn Minett som hjälpt honom att bli av med den värsta yrseln. - Den har hjälpt mig från den värsta yrseln och jag fick tillbaka balansen och hörseln blev bättre. Men trots att Bror Lundström och många med honom är bevis på att Minetten hjälper klassas den inte i Sörmland som hjälpmedel och därför måste Bror Lundström betala för hjälpen själv. Det är inte billigt, att hyra en minett kostar närmare 1400 kronor i månaden. Chefen för hjälpmedelsnämnden i Sörmland Britt Marie Rönnbäck har inga planer på att ändra beslutet och säger till Sveriges Radio Sörmland att orsaken till att landstinget inte betalar kostnaderna för Minetten är att det inte är färdigutrett om den verkligen hjälper. Färdigutrett anser däremot flera andra Landsting att det är och betalar därför hela kostnaden för den som behöver hjälpen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista