Åtalade enhetschefen: "Jag är oskyldig"

Den tidigare enhetschef i Eskilstuna kommun, som är åtalad för nio fall av grov förskingring mot Eskilstuna kommun, förnekar brott på samtliga åtalspunkter. Det sa han på tisdagen när den sju dagar långa rättegången mot honom inleddes vid Eskilstuna tingsrätt. Den första rättegångsdagen handlade till största delen om kommunala fordon som skrevs över på det kooperativ han själv var ordförande i.

- Jag har inget att säga mer än jag är oskyldig på alla punkter, sa enhetschefen till Sveriges Radio Sörmland innan rättegången inleddes. 

Den åtalade var tidigare chef för kommunens Datortek eller aktivitetscenter som sysselsatte arbetslösa med olika aktiviteter och projekt. Han var känd för sitt engagemang i föreningslivet, bland annat inom idrott, för rättvisemärkta produkter och hjälpsändningar till bland annat Baltikum. Olika sysselsättningsprojekt blev med tiden en del av den kommunala verksamheten eller privat och ideell verksamhet. Bland annat bildades ett kooperativ i vilket enhetschefen var ordförande. 

När den förvaltning han jobbade för tog över ansvaret att sköta och äga kommunens fordon fattade hans chefer misstankar mot honom. Förvaltningen upptäckte att han skrivit över två lastbilar, en traktor och ett släp på kooperativet. 

Han sa vid rättegången idag att fordonen var i så dåligt skick att de ändå inte skulle kunna användas i kommunens regi och att de skrevs över för att kommunen skulle slippa kostnader i form av skatter och försäkringar. 

Han är också åtalad för att ha beslutat om en renovering av KFUM:s lokaler för närmare en miljon utan att ha rätt till det. Han lät kommunanställa utföra renoveringen, som kommunen fick betala. Åklagaren Lars Lundin hävdar att han blandat samman sin roll som tjänsteman med sina privata engagemang i kooperativet och i föreningslivet.

Sommaren 2005 beslutade arbetsmarknads- och familjenämnden att KFUM:s fastighetsbolag i Eskilstuna skulle slippa att betala närmare en miljon kronor till Eskilstuna kommun för de renoveringar som den åtalade enhetschefen lovade att kommunen skulle stå för utan kostnad för KFUM. 

Anledningen till att kommunen återkallade fakturan på närmare 890 000 kronor är att chefen inte hade rätt att besluta att en renovering av KFUM:s lokaler skulle göras och dessutom fanns inget tillstånd från KFUM:s fastighetsbolag och hade inte formell rätt att ta ett sådant beslut eftersom det inte fanns någon skriftlig och formell beställning av renoveringen. 

Kommunen valde att återkalla fakturan istället för att en domstol skulle avgöra saken och gjorde bedömningen att kommunen skulle ha svårt att vinna ett sådant tvistemål eftersom en skriftlig och formell beställning av arbetet saknades.

Den tidigare enhetschefen åtalas också för att utan att ha rätt till det låtit kommunanställda använda kommunala fordon för att köra ut kataloger till olika idrottsföreningar och till sin egen förening, som dessutom fick pengar för utdelningen.

Dessutom åtalas han för att ha använt kommunanställda och tryckeriutrustning rör att framställa reklamfoldrar och broschyrer för sin förening. Åtalet innehåller en rad liknande misstankar där den tidigare enhetschefen, enligt åklagaren, uppsåtligen eller av oaktsamhet utnyttjat sin ställning. 

Enligt åklagaren har den tidigare enhetschefens uppsåtligen eller av oaktsamhet utnyttjat sin ställning som enhetschef i kommunen för egen vinnings skull. 

Enligt hans advokat, Jan Lindskog, har enhetschefen agerat enligt gällande rutiner och regler och att han under sina år som kommunanställd aldrig fått några förhållningsregler kring sina bisysslor. Han menar att det var helt känt för förvaltningsledningen hur han jobbade och vad han gjorde.

- Han har följt fastställda verksamhetsplaner och de åtgärder so är vidtagna är vidtagna inom ramen för den verksamhet han har bedrivit, säger den tidigare enhetschefens advokat, Jan Lindskog. 

Åklagaren hävdar att han blandat samman sin roll som kommunal tjänsteman med sina bisysslor.

- Han har kunnat skilja på sin befattning som enhetschef och på det han gjort på sin fritid.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".