Osäker framtid för länets turistsatsning

Det är oklart vad som kommer att hända med Sörmlands gemensamma turistsatsning. VD:n för Sörmlands turism har sparkats, flera kommuner har dragit sig ur samarbetet med Sörmlandsguiden och många inblandade tror inte längre på att det är just länet som ska samarbeta för att locka hit turister.

Patrik Andersson som är turistchef i Eskilstuna att turisterna inte rör sig länsvis utan att deras resande beror på infrastrukturen och att man därför kan behöva tänka om. Vid det senaste mötet som aktieägarna hade så framkom att flera kommuner runt Mälaren inte var främmande för att arbeta tillsammans med Västerås och andra städer runt mälaren. På samma sätt så skulle kanske Nyköping och Oxelösund kunna tillhöra en kustregion.

Lanstingsrådet Gustaw Wachtmeister kan tänka sig att flytta över ansvaret för turismen till Regionförbundet Sörmland, men än så länge hänger det i luften. Det blir inte mindre komplicerat av att det är svårt att se vinsterna. Om allmänna medel används till marknadsföring av turistmål så hamnar förtjänsten först och främst på dom privata hotellen och hos campingvärdarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".