Oenighet om nazistparti i Flen

Politikerna i Flen är helt oense om hur dom ska förhålla sig till det nazistiska partiet nationalsocialistisk front som igår meddelade att de ställer upp i kommunvalet i Flen i höst. Kommunstyrelsens ordförande Lotta Finstorp, moderaterna, tycker att det bästa sättet att bemöta nazisterna är att ställa upp i offentliga debatter med dem. Anders Bergöw, oppositionsråd (s) tänker inte debattera med ett nazistparti.

– Vi kommer förmodligen får en mäng flygblad på vindrutetorkare som står oemotsagt och det är därför det kanske bättre att ha med dem i en debatt så att vi kan ställa motfrågorna.

Finstorp ser en risk i att NSF då kan betraktas som mer rumsrent.

– Jo, visst är det så. Å andra sidan om man går hem med alla flygblad och det inte finns en debatt att bolla de här frågorna i så kan det bli en sanning också.

Beskedet slog ned som en bomb hos den politiska ledningen i Flen när Sveriges Radio Sörmland igår informerade dom om att nazisterna ställer upp i kommunalvalet i Flen i höst.

NSF är ett starkt invandrarfientligt parti som bygger på nazisternas rasbiologi och vill ha ett etniskt homogent samhälle - alla vad man kallar rasfrämlingar ska skickas hem, skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Det pressmeddelande som skickades ut skapade direkt en oro i Flen därför att vi har varit förskonade från de här extremåsikterna i partiform.

Men Lotta Finstorps personliga inställning att de etablerade politkerna i Flen bör ställa upp i debatter med nazisterna delas inte av det största oppositionspartiet.

– Jag tänker inte gå ut i en offentlig debatt med ett nazistparti, säger Anders Berglöw, socialdemokratiskt oppositionsråd i Flen.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".