Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Extrema muslimska grupper i Sörmland

Publicerat torsdag 27 april 2006 kl 06.10

Det finns islamistiska grupper i Sörmland som den största muslimska församlingen här, Sabrinimosken i Eskilstuna, inte vill ha att göra med. Det är grupper, som man menar, har en extrem tolkning av koranen och som isolerar sig från det svenska samhället.

– Det är en sluten grupp som är påverkad av vissa personer inom den islamiska historien. Om man utvecklar den här isoleringstanken och försöker dra till sig ungdomar och gör egna tolkningar då blir det inte bra, säger Servat Barzangi, ordförande i moskéns styrelse. 

Kan Ni dra paralleller till utvecklingen i Storbritannien där det vuxit fram en militant islamism?

- Nej, inte än, men på sikt.

Svenska islamiska församlingen i Eskilstuna har ungefär 1200 medlemmar och är därmed den största muslimska församlingen i Sörmland. Servat Barzangi beskriver sin församling som traditionell och balanserad och som inordnar sig i det svenska samhällets normer.

– Vi accepterar inte olika extrema handlingar eller tankar och att man på något sätt visar att man är emot samhället.

Vid flera tillfällen har enskilda muslimer och mindre grupper förökt komma in i församlingen, personer och grupper med vad Servat Barzangi hävdar är en extrem tolkning av koranen och som inte vill ha den dialog med samhället som han menar att Sabrinimoskén står för.

Men eftersom de inte har accepterat moskéns grundsyn så har dom inte fått stanna kvar, utan har startat egna församlingar. 

Säkerhetspolisen Säpo säger till nyheterna att det i dagsläget finns tre muslimska riktningar representerade i Eskilstuna, och att det skiljer mycket bland annat i deras demokratisyn.

Säpo säger vidare att man har grupperna under uppsikt. Enligt Servat Barzangi så saknar dom religiösa ledarna i vissa församlingar helt kunskaper om det svenska samhället något som han ser som allvarligt på och han menar att deras riksorganisationer har ett stort ansvar.

– Att man ska se till att imamerna, som är utbildade och förstår det svenska samhället och kan förmedla det islams riktiga budskap att tolerans och samförstånd och dialog är en viktig del av islam och att fredsbudskapet är kärnan i islam.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".