Olika inställning om socialbidragsreglerna

Kommunernas inställning till om sommarjobbande ungdomar ska bidra till försörjningen i familjer som har socialbidrag varierar kraftigt i Sörmland.
Oxelösund är den enda kommunen i länet där en familjs socialbidrag inte sänks om ett tonårigt barn i familjen arbetar extra under sommarlovet. Sören Karlsson, (s) ordförande i Vård- och Omsorgsnämnden tycker att det är bra att ungdomarna i de här familjerna får behålla sin lön själva. Marie Louise Forslund Mustaniemi (kd), ordförande i socialnämnden i Strängnäs säger att hon inte kände till att reglerna är så olika runt om i länet och nu vill hon ta upp frågan i socialnämnden. Hon tycker inte att ungdomar i familjer med socialbidrag ska behöva bidra till familjens ekonomi. Men Torgerd Jansson (s), ordförande i socialnämnden i Katrineholm säger att hon tycker att det är rimligt att ungdomarna drar sitt strå till stacken i familjeekonomin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".