Fler kan vara inblandade i stölderna på Volvo

Tre män har begärts häktade och en har anhållits misstänkta för att ligga bakom en omfattande stöldhärva på Volvo Parts i Eskilstuna. Men fler kan vara inblandade.
Stöldgods för hundratusentals kronor har hittats i en lada en bit utanför Eskilstuna och polisen tror att stölderna är ett organiserat insiderjobb med syftet att tjäna pengar. Det är reservdelar till anläggningsmaskiner som stulits från Volvo:s lager, bland annat hytter och motorer. Pågått flera år En man i 60-årsåldern, som äger en större gård utanför Eskilstuna, och tre män i 30-årsåldern är misstänkta bland annat för grov stöld och häleri. Tre av männen är anställda på Volvo. - Alla misstänkta har gjort vissa medgivanden, säger kriminalinspektör Börje Carlsson. Häktningsförhandlingar hålls mot tre av de fyra misstänkta under torsdagen. Åklagare Ingemar Wellander ska senare under torsdagen ta ställning till om den fjärde personen, en man i 30-årsåldern, ska också begäras häktad. Polisen misstänker att stölderna har pågått i flera år. - Det är uppgifter från förhör som säger att det pågått flera år, säger Börje Carlsson. Ytterligare förhör och husransakningar ska genomföras under torsdagen. Det var Volvo som polisanmälde händelsen den 19 juni efter att företaget vid en revision upptäckt svinn. Hur det hela har gått till vill polisen inte gå in på, men kriminalkommissarie Börje Carlsson säger att Volvo har lager på flera platser i Eskilstuna och att företaget därför är sårbart och att det uppenbarligen har varit svårt för företaget att upptäcka stölderna. Besvikelse Platschefen på Volvo Parts, Håkan Carlsson: - Man blir bestört och besviken och funderar hur sånt här kan hända. Det finns attraktiva reservdelar i ett lager, men att man skulle göra så här är inte vad man tror ska ske. Personalen informerades under onsdagen. - Mottagandet igår när vi rapporterade var att det blev tysnad och alla funderade på vem som kunde vara inblandade. Man såg en tragedi som händer, inte bara för de inblandade utan också för deras familjer. Han säger att polisen misstänker att fler än de fyra nu misstänkta kan ha varit inblandade. Företaget ser nu över säkerheten för att förebygga eventuellt framtida stölder. - Vi kommer att se över alla rutiner och försöka täppa till alla hål som finns. Det kommer vi göra omgående så att vi kan eliminera sånt här i framtiden. Fredrik Blomberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".