Rättegång inledd under stort polispådrag

Under stort polispådrag och med en oro för eventuella attentat från extremvänstern började idag rättegången mot de två unga män som åtalats för attentatsförsöket mot en hamburgerrestaurang i Nyköping tidigare i år.

Åklagaren inledde rättegången med att försöka bevisa att de båda åtalade tillsammans planerat och förberett attentatet och att bomben - om den hade fungerat - hade kunnat innebära livsfara för människorna inne på restaurangen. Hade inte någotning gått snett med bombens tändningsanordning hade det mycket väl kunnat sluta med många skadade personer inne på restaurangen i Nyköping. Det menade idag åklagaren som bit för bit gick igenom hur bomben var uppbyggd och vilken effekt den skulle kunnat haft i värsta fall.

Genom redovisning av telefonavlyssning mellan de två åtalade från tiden innan attentatsförsöket ville åklagaren visa på att de båda männen tillsammans planerade vad de i samtalen kallade en ”överraskningsfest”. I flera samtal pratar de båda om en tv-apparat som den ene ska få i present av den andre - i ett samtal strax innan attentatsförsöket betonar 18-åringen att det är väldigt viktigt att 19-åringen teststartar tv:n innan själva sändningstiden. Allt ihop handlar enligt åklagaren om instruktioner för hur 19-åringen ska genomföra attentatet med den bomb de tillsammans konstruerat.

Båda två erkänner att de varit med och byggt bomben - men att det inte har varit deras avsikt att den skulle detonera. Enligt männens försvarare handlade det snarare om att bara väcka uppmärksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".