"Kalkning slöseri med pengar"

En del kalkningen av försurade Sörmländska sjöar kan ha varit ett slöseri med pengar. Orsaken är att kommunerna för ensidigt fokuserat på vattnets kemiska balans och inte på den biologiska effekten. Det visar en ny rapport om kalkning i sörmländska sjöar.
Kristina Dellrud, miljöinspektör i Gnesta kommun, har författat rapporten för Länstyrelsens räkning: - Vi behöver titta mycket mer på det biologiska. Man kan inte säga att kommunerna generellt har kastat pengarna i sjön, men i vissa kommuner har man nog gjort det. Rapporten har granskat kalkningen av sjöar och vattendrag i Sörmland under 1975 och fram till 1991. I den konstateras att kalkningen har varit varit övervägande positivt för miljön, men i många fall missriktad om än inte skadlig. Orsaken därtill är att kommunerna, som tillsammans med Länstyrelsen ansvarar för kalkning av försurade sjöar, fokuserat för mycket på vattnet kemiska balans i stället för de biologiska livsbetingelserna det vill säga om djurlivet faktiskt trivs. Trots att kemiska analyser visat att vattnet hade god kvalitet och därmed kalkningen effektiv så har det varit tomt på de arter som borde vara där. Saknas pengar - Om kommuner och landsting menar allvar med sin kalkning måste den kombineras med biologiska studier, menar Kristina Dellrud, men det saknas pengar och resurser. För att klara av att granska den biologiska utvecklingen konternuerligt måste personal oftast tas in utifrån vilket innebär kostnader som många kommuner kan ha svårt att ta. För att det ska fungera måste pengar komma i form av statsbidrag. Samtidigt bråskar det. - Det måste göras omgående, men det måste Lässtyrelsen göra eftersom det är den som har det övergripande ansvaret, säger Kristina Dellrud, miljöinspektör i Gnesta kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".