Bombkillar fick kalla fötter

På onsdagen fortsatte rättegången mot de två unga män, 18 och 19 år gamla, som åtalats för attentatsförsöket mot en hamburgerrestaurang i Nyköping i vintras. De åtalade berättade själva om hur de tillverkat brandbomben, men sedan fått kalla fötter och oberoende av varandra bestämt sig för att göra bomben obrukbar samtidigt som de höll skenet uppe inför varandra.

”Jag ville inte svika mina kompisar”. Det var den återkommande förklaringen som gavs när de båda killarna skulle förklara för åklagaren varför de trots allt hade fullföljt tillverkningen av bomben - om det nu var så att de hade kommit på andra tankar under resans gång.

18-åringen från Västergötland, som av åklagaren beskrivits som en ledarfigur inom Antifascistisk aktion, menade att han redan innan attentatsförsöket börjat söka sig bort från den politiska miljön. Samtidigt kände han lojalitet mot sina gamla vänner. Därför hjälpte han till att bygga bomben, men såg samtidigt till att den inte fungerade när han lämnade den i från sig.

Samtidigt hade den 19-årige Södertäljebon - som enligt åklagaren kan ha varit den som placerade bomben på restaurangen, börjat få kalla fötter. Enligt honom hade han bara fått i uppdrag att leverera en bomb till en för honom okänd människa på Nyköping Central - ett löfte han hade givit tidigare under vintern, och som det nu var för sent att backa från.

Han bestämde sig för att sabotera bomben. På så sätt skulle han inte svika någon, men ändå inte utsätta människor för fara.

Eskil Larsson
eskil.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".