Kommuner sköter allt fler begravningar

Det blir allt vanligare att kommunen får sköta och betala för begravningen av döda kommuninvånare. Det menar Siv Andersson som arbetar som dödsboförvaltare i Eskilstuna. Det kan handla om att de anhöriga inte vill eller orkar ta hand om begravningen eller så går det inte att få tag på den dödes närmaste släktingar.

– De kanske inte är ensamma, men det finns inga släktingar eller andra anhöriga och det tycks öka, säger Siv Andersson som arbetar med dödsboförvaltningar på Eskilstuna kommun.

I de fall det finns anhöriga så har de ingen skyldighet att ta hand om den dödes saker eller sköta begravningen. Genom att ge kommunen en fullmakt kan de anhöriga lägga över det praktiska ansvaret på kommunen och även låta kommunen stå för kostnaderna.

Siv Andersson har regelbundna kontakter med dödsboförvaltare i hela landet och utan att ha sett någon statistik så menar hon att det blir allt vanligare att kommunen får ta över ansvaret från de anhöriga. 

– Alla har den känslan att det ökar. Det ökar otroligt. I fall där man kanske har anhöriga, men där anhöriga säger ifrån. Man orkar inte ta tag i det. Det är samhällsklimatet. Det kanske finns missbrukare som har levt ett hårt liv och föräldrarna finns kvar. De kommer kanske på begravningen, men orkar inte att ta tag i det praktiska.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista