Hallengren välkomnar förskoleprövning

Lena Hallengren, som är förskole- och ungdomsminister tycker att det är bra att regeringsrätten ska avgöra om Strängnäs kommun är skyldig att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid. Den kommande domen i högsta instans kan bli avgörande för hur andra kommuner ska agera.
– Det är angeläget att regeringsrätten gör den här prövningen så vi får se hur den tolkar lagen. Vi har gjort försök att förtydliga lagstiftningen, men det har inte funnits riksdagsmajoritet för det.

Strängnäs kommun är en av flera kommuner i Sverige som anser att den inte är skyldig att ordna barnomsorg på kvällar, helger och nätter.

När Strängnäs kommun drog in den typen av barnomsorg protesterade två drabbade ensamstående föräldrar från Mariefred och Åker och gick vidare till både Länsrätt och kammarrätt, som gick på kommunens linje, men kammarrätten var oenig.

Nyligen beslutade högsta instans, Regeringsrätten, att ta upp kravet på barnomsorg på obekväm arbetstid. 

– Jag kanske har banat vägen för andra nu, sa en av de drabbade föräldrarna Marianne Bratt från Mariefred om beskedet att regeringsrätten tar upp fallet.

Förskole- och ungdomsminister, Lena Hallengren, anser att kommunerna ska ordna barnomsorg på obekväm arbetstid om det finns ett behov och hon tycker att det är bra att Regeringsrätten prövar detta och kommer med vägledning i hur lagen ska tolkas.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Jenny Goldkuhl
jenny.goldkuhl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista