Katrineholmsutsläpp ska minska

Katrineholm får 31 miljoner kronor för att minska sin klimatpåverkan. Pengarna kommer från Naturvårdsverket och ska bland annat användas till att bygga en biogasanläggning. Kommunen ska också bygga ut sin fjärrvärme och projekten beräknas minska utsläppen av bland annat koldioxid kraftigt. Totalt var det ett femtiotal kommuner som sökte pengar men bara drygt hälften fick bidrag.

Totalt investeras 105 miljoner kronor i Katrineholm i olika projekt för att minska kommunens klimatpåverkan. Den större delen av de pengar som inte täcks av bidraget från Naturvårdsverket betalas av kommunens olika sammarbetspartners. Själva står kommunen för bara drygt en miljon kronor, enligt Johan Sandström, energirådgivare i Katrineholm.

Den planerade biogasanläggningen är den största enskilda satsningen och den kostar drygt 80 miljoner kronor. Tanken är att den sedan ska producera biogas som kan användas för att driva kommunens egna fordon. Kommunen ska samtidigt byta ut alla sina bilar mot fordon som kan drivas med just biogas.

Den totala effekten blir, enligt kommunen, minskade koldioxid utsläpp med drygt 12 000 ton och över 6 000 ton i minskade utsläpp av metan och lustgas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".