Hård kritik mot Lövsta skolhem

Lövsta skolhem utanför Vagnhärad får hård kritik av Statens Instutitionsstyrelses, SiS, utredare. Flera av skolans metoder att bestraffa eleverna med betecknas som olagliga och oacceptabela. På Lövsta vårdas ungdomar med bland annat missbruksproblem. SiS kräver nu att Lövsta omedelbart upphör med de regelvidriga aktiviteterna.

Vid Lövsta bor ungdomar som har fastnat i kriminalitet och missbruk och här är meningen att de samtidigt som de går i skolan ska få vård och hjälp.

Men när SiS inspektörer kom på besök visade det sig att det fanns många brister i de intagnas situation.

”Rummet” och ”tysta timmen” är två exempel. De båda är straffsystem som enligt elever tillämpas på skolan. ”Rummet” innebär till exempel att man under ibland långa perioder tvingas stanna på sitt rum. Enligt intagna ungdomar så tillämpas straffet om man kommer för sent till frukosten eller upplevs som stökig.

Något annat som också fått utredarna att reagera är att de intagna inte har möjlighet att ringa telefonsamtal utan att ha personal intill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista