SMI beklagar Skavstas beslut att inte ta emot apor

I veckan kom Skavsta flygplats med beskedet att de inte vill ta emot 33 apor, som smittskyddsinstitutet importerar till Sverige. Aporna ska användas till olika djurförsök, och orsaken till att flygplatsen inte vill ta emot djuren är rädsla för aktioner från djurrättsaktiviteter. Smittskyddsinstitutet ska nu försöka hitta en annan flygplats som kan ta emot de apor institutet importerar.

Mats Spångberg, chefsveterinär på Smittskyddsinstitutet förstår Skavsta flygplats, men beklagar det hela eftersom det kan innebär risk för ökat lidande för aporna.

– Om fler flygplaster utsätts för de hot och trakasserier från djurrättsalliansen ägnar sig åt, då leder det till att vi måste ta djurtransporter med bil, och det ör ju verkligen olyckligt för djurens skull, säger han.

Mats Spångberg ser det som ett hot mot Skavsta flygplats. Den organisation som hörde sig till flygplatsen har inte hotat flygplatsen direkt men VD på flygplatsen som vi talade med i går vill med stoppet förekomma eventuella aktioner.

En orsak till att djurrättsorganisationen reagerat är att flera apor vid en transport dog på grund av värmeslag. Den transporten skede via bil och efter den händelsen bestämde sig SMI för att i stället flyga in de apor som ska användas. Det här har, enligt Mats Spångberg, inneburit att kostnaderna för transporterna ökat med minst 100 000 kronor varje gång. Om ingen flygplats nu är beredda att ta emot transporterna så återstor biltransporter och då förlängs resorna för djuren och risken för onödigt lidande ökar, enligt Spångberg.

Men det är ingen risk för att forskningsarbetet försenas eller störs in någon större utsträckning, säger Mats Spångberg. Aporna ska bland annat användas för att ta fram ett vaccin för HIV och Tuberkulos och försöken är viktiga, menar han. 

– Man kan inte stoppa importerna med de här aktiviteterna, men man försvårar, och konsekvensen kan bli att man förvärrar för djuren.

Reporter: Magnus Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista