Ungdomsfullmäktige belönas

Ungdomsfullmäktige i Nyköping och Katrineholm får nu dela på hundratusen kronor från Statliga ungdomsstyrelsen, delvis som en belöning för det unika samarbetet dom emellan. Pengarna ska användas för att utveckla ungdomspolitiken i dom båda kommunerna bland annat genom en stor träff för ungdomar i hela Sörmland.

– Det känns jättebra, det känns som en kraftig skjuts framåt, vi finns nu, säger Sara Eriksson som är samordnare för ungdomsfullmäktige i Nyköping:

Hon berättar att de ska spendera pengarna på deras utbildningar i början på mandatperioderna, ha fokusträffar och vi ska ha gemensamma arbetsgruppsträffar i frågor där de kan samarbeta. De hoppas också kunna stå värdar för en stor regional träff med flera ungdomsråd från Strängnäs och Eskilstuna och så vidare, där de hoppas kunna bjuda in lokala politiker och tjänstemän, men även ministrar. 

Sara Eriksson berättar också att de ska börja samarbeta med Strängnäs kommun och även Vingåker, som också håller på att dra igång ett ungdomsfullmäktige. Hon menar att det inte är så vanligt att ungdomsfullmäktige samarbetar så här, men att Ungdomsstyrelsen applåderar samarbetet.

– Jag gissar att det här är ett led i deras försök att pusha oss framåt, säger Sara Eriksson.   

Reporter: Per Thyrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista