Katrineholms kommun vill att fler ska köpa biogasbilar

Katrineholms kommun vill få fler Katrineholmare att köra biogasbilar nu när kommunen fått statliga pengar för att bygga en anläggning där slaktavfall kan förvandlas till just biobränsle. Information och bidrag till kommuninvånare som köper biogasbilar ska öka efterfrågan som för tillfället är liten men växande om man ska tro Patrik Johansson, bilförsäljare i Katrineholm.

– Efterfrågan har inte varit så jättestor, det är mest företag och kommuner. Men man märker ju att efterfrågan ökar mer och mer, menar han.  

Alldeles intill Patrik Johanssons, bilfirma finns Katrineholms enda biogaspump och dit är det ingen större rusning idag. Fler bilar är det vid bensinmacken inne i stan. I Katrineholm finns bara en biogaspump. I Sörmland i övrigt finns en pump i Nyköping och en i Eskilstuna men norr om Uppsala saknas de helt. Men biogasbilar har också en mindre tank för bensin.

Det kostar mellan trettio och femtiotusen mer att köpa en biogasbil jämfört med en vanlig bil. Men Katrineholm har fått statliga pengar för att ge bidrag till Katrineholmare som väljer en biogasbil. Dessutom är det billigare att köra på biogas. Kostnaden motsvarar ett bensinpris på 8 kr och 25 öre litern säger Anna Axelsson på Katrineholms Energi.

Biogas är också miljövänligt eftersom den inte bidrar till växthuseffekten. Att biogasen i framtiden kan komma att tillverkas i Katrineholm ser Lisen Eriksson som ett argument för att skaffa biogasbil.

– Det är klart, alla arbetstillfällen som kommer hit är bra, menar hon.

Reporter: Per Hagström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".