Färre söker till Mälardalens högskola

Antalet ansökningar till programmen på Mälardalens högskola minskade med drygt 4,5 procent jämfört med förra året. Samtidigt minskade ansökningarna till de fristående kurserna med nästan 18 procent. Det här gör att skolan räknar med att tappa 18 miljoner kronor i statsbidrag. Men varför allt färre söker vet inte man inte.

– Det är inte lätt att hitta en förklaring för det, det är ju en nationell trend också, den nationella minskningen är nio procent. De som har drivit rekryteringsarbetet känner sig tillfreds med hur de har lyckats när de jämför med hur andra högskolor hur de har lyckats , säger Klas Nordin är avdelningschef på Studentcentrum och arbetar bland annat med antagningen till skolan.

Mälardalens Högskola är inte värst ute om man jämför med landet som helhet. Inte heller är de 18 miljoner kronor Mälardalens Högskola förlorar i statsbidrag något större problem, enligt Klas Nordin. Högskolan får varje år 560 miljoner kronor i bidrag från staten. Men skulle trenden hålla i sig även nästa år och allt färre söker till högskolan, då kan bli problematiskt, säger Klas Nordin.

Men de elever som vi talat med har en ganska klar uppfattning om vad som ligger bakom minskningen av antalet sökande till högskolan. Dyra levnadsomkostnader och låga studiemedel i kombination med osäkerhet kring om man verkligen får ett jobb efter avslutade studier.

– Många kanske tycker att om jag lägger tre fyra år på utbildning och tar studielån och ändå får någon valuta för det. Då kanske man satsar på att ta ett jobb direkt. Jag tror att det är en ekonomisk fråga. Jag ville plugga i flera år, men det var pengarna som styrde, säger Jenny och Sonja som läser psykologi på Mälardalens Högskola.

Ingegerd Palmér, rektor för Mälardalens Högskola säger i en kommentar till nedgången av antalet ansökningar att det för Mälardalens högskolas räkning ändå ser rätt ljust ut. Enligt Ingegerd Palmér har Mälardalens Högskola inte tappat lika mycket som andra och de satsningar som görs på exempelvis utbildningar med en klar inriktning på arbetsmarknaden och i samarbetet med näringslivet kommer att, enligt Palmér, göra att fler studenter väljer Mälardalens Högskola i framtiden. Klockan är halv sex, här är nyheterna

Reporter: Magnus Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista