Nyköpings kommun utreder dödsfall på äldreboende

Nyköpings kommun ska nu se över sina rutiner efter det att en man avled i sin rullstol på ett äldreboende. Bland annat ska man se till att alla är fastspända på rätt sätt men också kontrollera att det finns en läkarordination som säger att personen får spännas fast i sin rullstol. Något som behövs, men ser ut att saknas, när det gäller den man som avled.

– Läser man riktlinjerna som finns, och går efter dem, så ska man inte kunna sätta på bälte om det inte finns ordination. Om det ändå har inträffat, då får anmälan som jag gör till socialstyrelsen tala om hur vi går vidare, säger Annika Jansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nyköping, och den som utreder händelsen för kommunens räkning.

Det var när mannen ville tillbaka till sitt rum på äldreboendet för att se på tv som dödsfallet inträffade. Personal körde in mannen på sitt rum och lämnade honom. När de kom tillbaka efter 10 minuter en kvart hade mannen glidit ner i stolen och hängde i bältet på rullstolen. Alla försök att återuppliva honom var förgäves.

Både polisen och Annika Jansson menar att mannen måste ha suttit för löst fastspänd i sin rullstol. Annars hade han inte kunnat glida ner i stolen på det sätt han gjorde. Men det är inte säkert att det är så att mannen verkligen dog av bältet. Han kan, enligt Annika Jansson också ha avlidit av någon annan orsak och sedan glidit ner.

Den döde mannen har obducerats men resultatet av den är inte klart ännu. Inte heller har man lyckats hitta någon läkarordination på att mannen fick spännas fast. Trots att ett sådant måste finnas.  Hittas ingen ordination hade man, rent tekniskt, inte heller rätt att spänna fast mannen.

Nu går Nyköpings kommun igenom bältesanvändningen på samtliga äldreboenden, dels för att för att se över hur personer spänns fast i rullstolen men också för att konstatera att det verkligen finns läkarordinationer till alla. Något Annika Jansson inte är fullt så säker på idag. 

– Innan det här fallet hände, så var jag hundra procentigt säker på att det fanns ordination på alla bälten. Jag kan inte vara det efter det här, eftersom jag inte har hittat någon ordination, säger hon.

Reporter: Magnus Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".