Bakslag för Vårdförbundet Sörmland

Vårdförbundet Sörmland drabbas av ytterligare ett bakslag. Efter flera år med stora förluster hoppar en av kommunerna, Nyköping, av

– Det är ju tråkigt att Nyköping vill lämna, men å andra sidan får det inte så stora konsekvenser på vårdförbundet nu direkt eftersom det tar tre år att lämna vårdförbundet enligt vår förbundsordning. Nyköping har använt sig av våra tjänster det senaste året. Så avbräcket på grund av Nyköping har redan kommit, säger Birgitta Hagdahl, förbundschef för vårdförbundet Sörmland.

Det är tre år sen Vårdförbundet Sörmland kunde visa på balans i sina bokslut, förra året gick förbundet en miljon back, ett par år tidigare var situationen ytterligare sämre.

Att Nyköping planerar helt hoppa av gör alltså situationen knappast bättre, även om den stora smällen för vårdförbundet kom redan för ett år sen när Nyköping hoppade av det öppna intaget till Vårnäs behandlingshem.

Vårnäs har sen 1995 arbetat med den så kallade tolvstegsmodellen för att hjälpa missbrukare, med öppet intag det vill säga att den som söker vård behöver inte först få ett godkännande från den egna kommunens socialtjänst. Tanken är att behövande då tidigare söker hjälp vilket ger större förutsättningar att lyckas sluta missbruket.

Vårdförbundet försöker nu kompensera bortfallet genom att intressera kommuner i omgivande län för tjänsterna och Birgitta Hagdahl säger att hon har svårt att svara på om Nyköpings avhopp kommer att få efterföljare.

– Det får de andra kommunerna svara på, men jag tror inte att Nyköpings avhopp kommer att sprida sig, säger hon.

Per Thyrén
per.thy’ren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista