Rekordhöga halter av marknära ozon i Sörmland

Astmatiker och känsliga personer i Sörmland kan idag känna av irritationer i form av svidande ögon, och irriterade slemhinnor och lungor, eftersom halterna av marknära ozon är höga i Sörmland idag. Hela ostkusten är drabbade men högst halter har mätts upp i strax utanför Nyköping.

– Vi vill informera allmänheten, och i första hand astmatiker, om att det är höga halter av marknära ozon längs kusten, och det kan göra att man får irritationer i form av svidande ögon, snuva och halsbesvär. Får man besvär ska man hålla sig inne, där halterna är lägre, och man inte utföra tungt arbete just idag, säger Kjell Larsson, från svenska miljöinstitutet, som har i uppgift av Naturvårdsverket att mäta och informera om halterna av miljönära ozon.

Det marknära ozonet bildas när kolväten i förorenad luft träffas av solljus, och i och med det väder vi har nu, med vindar öster ifrån och högtryck, är södra ostkusten mest drabbad. Högst halter uppmättes i Nyköping.

Kjell Larsson berättar att det marknära ozonet kommer att ligga kvar så länge högtrycket ligger kvar, och högst halter är det på eftermiddagen, därefter avtar det.

– Så har man problem kan man stanna inne då, menar han.

Reporter: Annika Berge 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista