Gnesta nekar funktionshindrad läger

Länsrätten tycker att Gnesta kommun gjorde fel som nekade en funktionshindrad ung kvinna att delta i ett läger en kortare tid i slutet av förra året. Men Gnesta håller inte med, och överklagar till kammarrätten.

Den unga kvinnan har tidigare fått vistas på olika läger och vistelserna har enligt domen i länsrätten varit höjdpunkterna i hennes tillvaro. Men när hon ville åka på det senaste lägret i december förra året fick hon avslag, trots att kommunen redan satt undan pengar som skulle ha gått till en lägervistelse som ställts in tidigare under hösten. Länsrätten anser nu att lagen om särskilt stöd och service ger den unga kvinnan rätt till lägervistelser och skickade nyligen tillbaka ärendet till kommunen för nytt beslut. Till skillnad från kommunen anser länsrätten att det hem som kvinnan bor på inte i fullt ut kan tillgodose de behov av miljöombyte, rekreation och personlig utveckling som hon har. Men Gnesta går nu vidare och överklagar länsrättens dom till kammarrätten.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista