Före detta enhetschef riskerar fängelse

Åklagaren kräver fängelse för den tidigare kommnala enhetschef i Eskilstuna, som är åtalad för nio fall av grov förskingring till ett sammanlagt värde på drygt en miljon. Det framgick när slutpläderingarna hölls vid rättegången i Eskilstuna tinsgrätt på måndagen.

Den åtalade var tidigare chef för kommunens Datortek eller aktivitetscenter som sysselsatte arbetslösa med olika aktiviteter och projekt. Han var känd för sitt engagemang i föreningslivet, men blandade, enligt åklagaren, samman sin roll som kommunal chef och sitt engagemang i föreningslivet.

Enligt hans försvarare, advokat Jan Lindskog, hade Datorteket en särprägel. Verksamheten skulle arbeta kreativt, flexibelt och snabbt för att få arbetslösa sysselsatta i olika projekt.

Men chefsåklagare Lars Lundin menar att han systematiskt och medvetet lät kommunen och skattebetalarna betala fakturor för de föreningar han själv var engagerad och hade ekonomiska intressen i, pengar som föreningarna egentligen skulle stå för. 

Det hela avslöjades när kommunens bilpark skulle centraliseras. Då upptäckte kommunen att två lastbilar, en traktor och ett släp hade förts över till den förening den tidigare enhetschefen var ordförande i. Något fordon hade också sålts.

Det ledde fram till att kommunen dammsög enhetschefens verksamhet och upptäckte att den tidigare enhetschefen också fattat beslut om renoveringsarbeten i föreningen KFUM:s lokaler. Enligt åklagaren gjorde kommunanställda arbetet och den tidigare enhetschefen fattade beslutet mot alla regler och lät kommunen betala pengarna, uppemot en miljon. 

Men den tidigare enhetschefen förnekar brott och att han gjort något medvetet för att lura kommunen. Enligt advokat Jan Lindskog, agerade den tidigare enhetschefen enligt gällande rutiner och regler och att det var helt känt för förvaltningsledningen hur han jobbade och vad han gjorde.

Han verkställde med andra ord det som både hans förvaltning och kommunfullmäktige fattat beslut om, menar advokat Jan Lindskog, som sa att det inte funnits klagomål på hans verksamhet i rapporter och internutredningar, men att han blivit syndabock för bristande uppföljningar av verksamheten inom förvaltningen i samband med att socialförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen slogs samman och omorganiserades.

Rättegången avslutades i praktiken på måndagen, men fortsätter formellt den 19 maj då personuppgifter ska offentliggöras och då tingsrätten också väntas meddela när domen faller.

Döms någon för grov förskingring är straffet fängelse, lägst sex månader och högst sex år.

Fakta om grov förskingring:
Tingsrätten ska bedöma om gärningsmannen missbrukat ansvarsfull ställning eller begagnat falsk handling eller vilseledande bokföring eller om gärningen varit av särskilt farlig art, gällande betydande värden eller inneburit synnerligen kännbar skada.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista