Eskilstuna rasar på näringslivsranking

Eskilstuna kommun är alldeles för byråkratisk och vårdar inte de företag som redan finns i kommunen. Det visar intresseorganisationen Svenskt Näringslivs landsomfattande undersökning om företagsklimatet i landets kommuner. I undersökningen har Eskilstuna halkat ner 88 placeringar till 151 plats av landets 290 kommuner. De tre senaste åren har kommunen fått allt sämre betyg.

Sveriges Radio var på måndagen kontakt med flera mindre företag i Eskilstuna, exempelvis med Christina Örman som driver ett företag med två anställda, men det var inte ett enda företag som hade haft kontakt med kommunen.

– Nej, det har jag inte. Men det är alltid bra att ha någon att bolla med, säger Christina Örman.

Saker som man tittat på när man frågat företagarna är bland annat om hur kontakterna med kommunen fungerar och om kommunen är en bra plats att vara verksam i.

Av de företag som ändå haft kontakt med kommunen och svarat i undersökning upplever många att kontakterna med kommunen går trögt och behöver man hjälp är risken stor att man råkar ut för en krånglig byråkrati.

Inte går det bättre för de andra kommunerna i Länet heller. Katrineholm ligger på jumbo plats, bara sex kommuner från den absoluta botten.

Faktum är att bara en av länets nio kommuner kan sägas få bra betyg och det är Vingåker som ligger på 54 plats, Resten har alla en placering på över 100.  

I Eskilstuna finns i dag över 4700 företag. Av dessa är klar majoritet mindre företag. Bara ett fåtal har fler anställda än 49.

Enligt Carolina Brånby på Svenskt näringsliv så biter sig kommunen själva i svansen när man inte tar hand om sina mindre företag. Detta eftersom det är där, menar hon som tillväxten sker.

– Det gäller att hantera de företag som redan finns och ge dem en plattform för att växa och anställa fler. Det är egentligen viktigare än nyetableringar.

Magnus Johansson
magnus.johansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista