Eskilstuna lovar näringslivet bättring

Eskilstuna kommun måste bli bättre på att ta hand om sina företag. Det säger nu Eva Lilja, näringslivsdirektör i kommunen. Detta efter det att Eskilstuna tappat 88 placeringar på intresseorganisationen Svenskt Näringslivs företagsranking, där man undersökt bland annat hur företagare upplever att byråkrati och service fungerar i kommunen. Eskilstuna låg för 3 år sedan på plats 43. I dag ligger kommunen på plats 151 av landets 290 kommuner.

Ja, på bara tre år har Eskilstuna tappat kraftigt i placeringar på intresseorganisationen Svenskt Näringslivs företagsranking.

Orsakerna är, enligt undersökningen, att företagarna i Eskilstuna bland annat upplever att kommunen är för byråkratisk och att den inte tar hand om de företag som finns där.

När vi pratade med flera företagare så var det inte någon som ens visste om att kommunen har en speciell avdelning för Näringsliv och utveckling som är tänkt att fungera som stöd och bollplank till företagarna.

Carolina Brånby på Svenskt näringsliv säger att många av de nya jobb som finns och behövs går att hitta bland de mindre företagen. Den grupp som också är mest kritiskt till Eskilstuna kommun.

Eva Lilja säger nu att kommunen måste bli bättre på att visa upp sig men framförallt ska man se till att utbilda personal inom kommunen så att de blir mer ”företagsvänliga”.

Enligt Eva Lilja har kommunen ett sämre utgångsläge än andra jämförbara kommuner. Tidigare stora nedläggningar och arvet efter att ha varit en kommun där stora arbetsgivare dominerat gör att arbetet blir svårare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista