Biogas räddningen för grisuppfödare

De stora grisuppfödarna i Sörmland står med grisgödsel upp över stövelskaften. Och överskottet på gödsel hindrar grisfarmerna från att växa säger grisuppfödaren Lars Hultström utanför Katrineholm. Men den biogasanläggning som Katrineholms kommun nyligen fått statsbidrag för att bygga kan bli lösningen på både hans och andra grisuppfödares bekymmer.

När en eventuell biogasanläggning i Katrineholm kan stå klar är fortfarande osäkert. Kommunen och näringslivet i området börjar inom kort förhandla om finansieringen.

Men i en sådan anläggning skulle gödsel från olika gårdar samlas. När gödslet jäser i anläggningen bildas metan, så kallad biogas. Biogasen kan användas för att driva bland annat bilar och bussar. Som en resprodukt vid gastillverkningen får man också ett koncentrerat gödningsmedel som går tillbaka till bondgårdarna. 

Den koncentrerade gödningen är lättare att hantera en gödseln som kommer direkt ur grisarna, berättar Lars Hultström. Biogasen är också en vinst för miljön menar Lars Hultström. Den bidrar inte till växthuseffekten när den förbränns. Bilar som drivs med biogas gjord på grisgödsel släpper inte ut mer koldioxid än vad som tas upp av grödorna som grisuppfödaren odlar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista