Krav på fängelse för McDonaldsbomb

Igår avslutades rättegången mot de två personer från Södertälje och Götene som är åtalade för att ha placerat ut en brandbomb på McDonalds i Nyköping i februari. Åklagaren krävde fängelse för den ene åtalade och sluten ungdomsvård för den andra.

19-åringen från Södertälje bör dömas till fängelse i minst ett och ett halvt år och 18-åringen bör dömas till sluten ungdomsvård lika länge, krävde åklagaren när rättegången avslutades i säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt igår.

Det var i april som de båda åtalades för försök till grov mordbrand. Åklagaren anser att de är bundna vid bomben eftersom det bland annat finns hemlig telefonavlyssning och fingeravtryck som visar det.

De ska, enligt åklagaren, ha konstruerat den tidsinställda brandbomben. 18-åringen ska sedan ha sett till att bomben placerades på innertaket på en av McDonalds toaletter. Men brandbomben detonerade aldrig.

Båda anser att de är oskyldiga till det åklagaren anklagar dem för. Bland annat anser 19-åringen att han såg till att bomben inte skulle kunna detonera. Men åklagaren hävdar att det finns bevis för att de ville att bomben skulle fatta eld.

Enligt åklagaren tillhör de två extremvänstern som gjorde detta av en ideologisk övertygelse - måltavlan var McDonalds som sågs som en symbol för ett kapitalistiskt samhälle, som enligt de åtalade står för förtryck och kränkning av mänskliga rättigheter.

En av de misstänkta står sedan tidigare åtalad tillsammans med 14 andra ungdomar från Västsverige för en rad olika brott mot politiska motståndare på den extrema högerkanten, bland annat misshandel, vapenbrott och olaga hot.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista