Arbetslösheten sjunker i länet

Arbetslösheten i Sörmland sjönk något i april jämfört med samma månad förra året. Det visar en ny rapport från Länsarbetsnämnden. Arbetslösheten har på ett år minskat med 161 personer. Långtidsarbetslösheten bland ungdomar har minskat kraftigt, från 143 personer till 66.

Arbetslösheten i Sörmland har på ett år minskat med 161 personer, eller 0,1 procent, vilket är samma utveckling som i landet i stort.

Av länets kommuner minskade arbetslösheten mest i Vingåker och Flen. I Strängnäs och Trosa har arbetslösheten ökat och i Katrineholm har utvbecklingen stått still.

Den totala arbetslösheten, med öppet arbetslösa och personer i olika arbetsmarknadsåtgärder, är högst i Eskilstuna och Katrineholm, som också har flest personer utan ett arbete. Oxelösund har minst öppen arbetslöshet.

Långtidsarbetslösheten bland ungdomar har minskat kraftigt, från 143 personer till 66. Fler lediga platser anmäldes till arbetsförmedlingarna i april jämfört med ett år sedan, men samtidigt som antalet personer som är helt utan arbete minskar så ökar antalet personer som är med i något av arbetsförmedlingarnas program, som utbildning eller praktik.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".