Brist på familjehem drabbar barnen

Det finns ont om familjehem i Sörmlands kommuner, vilket gör att barn och ungdomar med problem hemma måste vänta, kvar hemma, i jourhem eller i olika institutioner, innan de blir placerade. Den här väntan kan vara mycket påfrestande för barnen menar Ulla Omberg, familjehemssekreterare i Eskilstuna kommun.

I Eskilstuna står idag mellan sju och åtta barn i kö för att bli placerade. Men det är inte bara i Eskilstuna kommun som det råder brist på famijehem att placera barn och ungdomar som har så svåra problem hemma att de inte längre kan bo kvar med sin biologiska familj. De flesta kommuner som Radio Sörmland var i kontakt med sa att det även om läget inte är akut, så är det alltid en viss brist.

Till sommaren kan det blir ännu fler barn och ungdomar som behöver alternativa hem, och svårast är det att hitta nya hem till tonåringar, eftersom de anses vara svårare att ta hand om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista