Gymnastik ska hjälpa invandrarkvinnor

Många kvinnor som kommer som flyktingar till Sverige från andra kulturer passiviseras och riskerar att må dåligt av de villkor som flyktingskapet medför. Men i Eskilstuna försöker man motverka det här. Där har det första projektet i sitt slag i landet just inletts. Fyra kvinnor från andra kulturer utbildas nu i Korpens regi till att bli gympaledare, för att kunna hjälpa sina landsmaninnor.

En av de som nu utbildas till gymnastikledare är Amal Abdu från Somalia, hon säger att många invandrarkvinnor inte har någonstans att gå för att träna vilket gör att de kan bli sjuka när de kommer till Sverige. I sina hemländer har de ofta bättre möjligheter att röra på sig säger hon.

Amal Abdu är en av de fyra kvinnorna i pilotprojektet som har stöd från länsstyrelsen och Integrationsverket. Hon tycker det är viktigt att bryta det passiva livsmönster som många från andra kulturer mer eller mindre tvingas in i. Amal Abdu ser fram emot att kunna verka som gympaledare både för somaliska kvinnor och andra. Hon säger att många i hennes omgivning redan säger att de är intresserade av att hon ska lära dem exempelvis spinning.

Eve Klevefelt är Korpens projektledare och hon säger att målet är att få in kvinnorna i förenings- och arbetslivet och ge kvinnor bättre hälsa. Dessutom är en tanke med projektet att kvinnor ska leda kvinnor mot att utvecklas som personer och att få kvinnorna att uppskatta sina kroppar.

Reporter Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista