Förslag ger mer makt åt Mariefred

Den politiska alliansen i Strängnäs föreslår att kommunen inför en beslutande politisk nämnd i Mariefred från den första januari nästa år. Nämnden införs på försök i tre år för att sedan utvärderas.
- Mer makt flyttas ut från Strängnäs centralort och Mariefred blir mer självständigt, menar kommunalrådet Ulf Kristersson (m).

Under många år har det funnits ett missnöje i Mariefred där medborgare och politiskt engagerade har tyckt att de har haft för lite att säga till om.

Det nuvarande rådgivande kommundelsrådet blir, enligt förslaget, en beslutande nämnd som ska fatta beslut i frågor som exempelvis gäller skola och äldreomsorg.

- Skillnaden blir att beslut fattas av folk i Mariefred. Medborgarna får en större närheten till beslutsfattare. Man kan inte skylla på att ”Strängnäs” har fattat beslut, säger Ulf Kristersson.

Mariefredsnämnden ska ha samma ställning som alla andra nämnder underställd kommunfullmäktige.

Men Birgitta Elvingsson i Mariefredspartiet är inte nöjd. Hon tycker att Mariefred också skulle ha makt över plan- och byggfrågor.

- Man skulle ha gått ett steg längre med en styrelse, som hade makt över plan- och byggfrågor. Det är de som bor i området som ska ha åsikter om vad som görs.

Även om Mariefredsnämnden får makt över bland annat skolan och äldreomsorgen i Mariefred så finns det inte så stort ekonomiskt utrymme för att påverka de frågorna, menar Birgitta Elvingsson.

- Man hart ingen möjlighet att prioritera skolan framför andra verksamheter och öka lärartätheten exempelvis.

Strängnäs’ borgerliga allians har fått inspiration till förslaget från exempelvis Torshälla, som har en mer självständig ställning gentemot centrala Eskilstuna.

I båda fallen har Kommunförbundet gjort en utredning om förutsättningarna för kommundelningar, men i fallet med Mariefred kom utredaren fram till att det skulle bli för dyrt. I fallet med Torshälla kom utredaren fram till att det går, men att det kostar. Torshälla har dubbelt så många invånare som Mariefred.

Enligt Ulf Kristersson har han fått positiva reaktioner på förslaget i Mariefred, men han säger att det också finns de som säger att det inte räcker. Det gäller de som vill ha en kommundelning.

- Sedan finns det de som tycker att om Mariefred får en egen nämnd så ska andra kommundelsråd också omvandlas till det, men Mariefred har en särställning och har ju tidigare varit en stad, menar Ulf Kristersson.

Förslaget från den borgerliga alliansen finns som en del i budgetförslaget som Kommunfullmäktige ska fatta beslut om i juni.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".