Statsministerns nya hus

Ministerbygget i polisutredning

Det blir en polisutredning om statsminister Göran Perssons och Systembolagets chef Anitra Steens husbygge vid sjön Båven i Flen. Chefsåklagare Lars Lundin beslutade på torsdagen att inleda en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott.
– Uppenbarligen har jag inte tillräckligt med kompetens för det här området, säger Göran Persson till ekot.

Vid en inspektion av arbetsplatsen upptäckte Arbetsmiljöverket flera brister av arbetsmiljöskyddet. Det saknades en plan över arbetsskyddet på platsen och någon förhandsanmälan om bygget hade inte lämnats in till Arbetsmiljöverket.

Makarna Persson och brodern riskerar åtal för brott mot arbetsmiljölagen. Om de skulle fällas riskerar de i så fall böter.

Lars Lundin poängterar för TT att han inte vet vem som är ansvarig för de påstådda bristerna, det ska utredningen klarlägga.

Han tycker inte att det var svårt att ta beslutet om att inleda en förundersökning.

-Det är ren rutin. I detta fall tittade jag lite extra på handlingarna och var kanske lite mer petig än vanligt, säger han till TT.

Göran Perssons presschef Anna Helsén säger att det hela rör sig om ett förbiseende och att en arbetsmiljöplan nyligen skickats in.

TT/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista