Kritik mot arbetsmiljön på ambulansen

Ambulanssjukvården och alla akutvårdsmottagningar i länet får kritik av arbetsmiljöverket.  Ambulanssjukvården får bland annat kritik för att överfallslarmen inte fungerar som de ska.

– Vi har haft en fördröjning från det att ambulansen larmar tills det går en signal till SOS på ett antal minuter. Vi vill att det ska gå direkt. Vi samarbetena med SOS för att lösa tekniken och inspektionen aktualiserar det, säger Ann-Louise Kruse Persson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Sörmland.

Under våren har arbetsmiljöverket inspekterat akutsjukvården i hela landet och i Sörmland har ambulanssjukvården, akutmottagningarna och psykakutmottagningarna undersökts - sammanlagt tolv arbetsplatser - och samtliga får kritik. Det gäller personalens säkerhet när det gäller hot och våld.

Ambulanssjukvårdens så kallade överfallslarm får inte bara kritik för att de inte fungerar som de ska - arbetsmiljöverket tycker helt enkelt att larmet istället borde heta nödlarm.

– Man drar sig för att trycka på knappen för överfallslarm. Misstänker man att något händer drar vi i något som kallas nödlarm istället. Det kanske blir ett annat tankesätt.

Tomas Wahlund
tomas.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".