Mångkulturell mat på festival stoppas

Det blir inte någon lagad mat i anslutning till årets upplaga av Gränslös festival, den mångkulturella festivalen som hålls i Nyköping nästa fredag och lördag. Maten från olika kulturer har varit ett uppskattat inslag i festivalen, men nya EU-anpassade regler för livsmedelshantering sätter stopp för det.

– Nu är det kort om tid. I dagsläget hinner vi inte någon med det, säger Svante Kjellner, som uppger att han nyligen fått reda på reglerna.

De nya EU-anpassade föreskrifterna för att servera lagad mat utomhus gör det krångligare och dyrare. Om arrangörerna till en musikfest eller liknande vill servera uppvärmd mat ja då måste dom komma in med en ansökan med ett kontrollprogram till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor.

I Nyköping kostar det över 2 000 kronor motsvarande tre timmars debitering för en hälsoskyddsinspektör att få en ansökan behandlad. Eftersom det nu på försommaren är högtryck för restaurangnäringen så är kommunens handläggningstid cirka fyra veckor.

Så kostnaden i kombination med att Gränslös Festival enligt Svante Kjellner var sena ut med informationen till dom berörda föreningarna gör att det nu inte blir någon lagad mat. Istället blir det fika med något enklare tilltugg.

– Jag ser inte det som huvudattraktionen. Det är alla föreningar som presenterar sig på torget och stadshusparkeringen.  

Han tror inte att festivalen tappar besökare i och med att mångkulturell mat försvinner från programmet.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista