Åklagare nekar dömd polis skadestånd

Den 36-årige kriminalkommissarie, som dömdes av Högsta domstolen, HD, i våras till villkorlig dom för vapenbrott och tjänstefel bör inte ha skadeståndsersättning av staten. Det anser åklagaren Katarina Johansson-Welin i ett yttrande till Justitiekanslern, JK.

Kommissarien har krävt närmare två miljoner i skadestånd eftersom han var häktad under lång tid och anser att misstankarna mot honom var ogrundade. Men åklagaren ifrågasätter det och menar att det inte finns någon grund för så stort belopp. Åklagaren anser att Justitiekanslen ska ta hänsyn till att kommissarien var frihetsberövad för de brott han dömts för och att de brotten var häktningsgrundande och att Högsta domstolen redan i sin dom tagit hänsyn till den tid kommissarien var häktad. Härvan kring kriminalkommisarien avslöjades isamband med en utredning som eskilstunapolisen gjorde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".